„Să faci lumi care au coerență”   – un interviu cu Ștefan Ungureanu

„Să faci lumi care au coerență” – un interviu cu Ștefan Ungureanu

Să pornim de la această expoziție pe care o ai acum la București. Cum se numește, a câta personală este și cum se leagă ea de restul de până acum?

Se numește Garden of Eden și mi-a plăcut faptul că trimite la ceva foarte vechi. E un termen foarte heavy, mai ales pentru creștini. Dar și pentru că imaginile au cumva o natură atemporală. Titlul se referă la un mecanism numit cellular automaton. Adică, pe niște griduri – apropo de hărțile cu care tot operez eu în imagini în ultimul timp – activezi niște celule, care au anumite reguli de interacțiune. Sunt multe tipuri de cellular automata cu care poți încerca să simulezi structuri care ating o anumită complexitate, poți să simulezi fenomene care sunt regăsibile în lumea naturală. Iar Game of Life e un astfel de automaton care mai degrabă simulează mecanisme vii – grupuri de animale, societăți. Garden of Eden este un astfel de pattern, care nu poate să aibă precursori, care există doar ca stare originară. În niciun alt sistem în care pui puncte și dai drumul la generații pe regulile astea, să funcționeze, să interacționeze, să dispară, să apară, să genereze complexitate sau nu, nu poți decât ca stare originară să obții pattern-ul Garden of Eden. Și m-am gândit, ce chestie, se potrivește și cu toate imaginile astea, pe care le-am vrut să fie out of time. Am vrut ca lucrările din expoziția asta să pară că spun o poveste care există dintotdeauna pe Pământ, sau care e valabilă în fiecare secundă, nu ceva depășit în timp, sau vechi, ci pur și simplu scos din timp, fiindcă e o constantă. Eu le zic vanitas-uri, facem și noi vanitas-uri contemporane. Ok, poate n-or să mai aibă telescoape în spate, sau poate da, o să fie craniul, un instrument muzical, ca pe vremuri. M-am întrebat care-s ingredientele de acum ale unui vanitas. Mi-am dat seama că și de la alți artiști mie îmi plac numai vanitas-urile – cumva, mi se pare că sunt imagini care au greutate, și o stranietate anume, de stai așa în fața ei și îți dă o senzație care te atinge. Nici măcar de craniu nu mai are nevoie, doar ceva intern ei îți dă acea senzație, o greutate și o gravitate a vieții. Și acum mi se pare că am făcut aproape o expoziție despre Vanitas.

Pari să fii un om pe care îl inspiră mult știința. Eu voiam să te întreb de influențe legate de pictură, dar cred că felul în care îți gândești lucrările e mai degrabă legat de ce se întâmplă acum în știință. Se vede asta și în temele unor picturi, te interesează tehnologia. E o intuiție corectă?

Este. Mama mea a fost programator, deși e oarecum irelevant, ea a încetat cu programarea foarte devreme. Tata a fost geolog, și a continuat să fie geolog, chiar și dacă mai toată viața lui a fost constructor. Noi ne-am mutat la Breaza, unde nu aveai ce să faci ca geolog în anii ’90, într-un oraș mic de munte. A încercat să se angajeze, nu a reușit și și-a făcut firmă de construcții. Și, na, am trăit.

În perioada asta de tranziție, pe care și-o amintește toată lumea…

Lui i s-a frânt viața la mijloc, când s-a trecut de la comunism la ce a urmat. Geologia a rămas o fascinație pentru mine, ceva ce îmi aminteam de când eram mic. Îmi și spunea profesoara de geografie, vezi că tu ai impresia că știi lucrurile astea, fiindcă le-ai mai auzit tu pe-acasă, pe la taică-tu, dar nu le știi de fapt, le-ai mai auzit și nu ți le structurezi, doar te simți foarte natural în ele. Toate lucrurile cu care copilărești sunt cumva ale tale, sunt despre cum te simți legitim într-un loc anume. Eu mă simt legitim când vine vorba de a considera lumea analitic, e mult zis știință. Pe măsură ce lucram mi se părea că în știință, când se face un concept abstract, pentru a-l face inteligibil, se folosesc niște metafore foarte mișto. Primești explicații ofertante pentru lucruri sofisticate. Altfel, mi-am petrecut viața la uman. La Tonitza, la Arte, nu mai ai educație științifică deloc. Din cauza asta mă simțeam neacoperit, mai ales pe background-ul pe care îl aveam din familie. Așa au început să mă intereseze cursuri de antropologie, apoi sociologie, au început să mă intereseze spațiul, laboratoarele, ce înseamnă un experiment… Știința, dacă vrea să se uite la ceva, izolează acel fenomen și încearcă să-l spargă în bucăți mai simple, pe care să le înțeleagă, să le reconstruiască. Mi se părea că fac același lucru, adică găsesc un subiect, după care caut pentru el un context – asta e problema dintotdeauna a artiștilor, am un subiect, dar ce naiba pun în fundal? Eu mi-am găsit gridul, ca spațiu analitic și un fel de măsură universală. Se întâmplă ca aproape toată expoziția asta să conțină în vreun fel un grid, care să trateze imaginile, să le facă și plate, ca niște hărți, să contureze și niște unități mai mici. Gridul îți dă un fel de spațiu, imprimă deja lucrărilor ideea că sunt construite cu capul, sunt pentru un ochi care gândește.

Și cum se coagulează într-un ciclu lucrările? Ai imaginile astea care parcă plutesc undeva, sunt ofertante pentru tine și la un moment dat te gândești, ok, o să fac un concept, o să lucrez o anumită serie de lucrări… Cum îți alegi acest numitor comun?

De exemplu, aici am dat de Garden of Eden, de pattern-urile alea. Le-am folosit în câteva lucrări. E o nevoie să faci un fel de encoding, să adaugi. Îți da seama că atunci când faci o imagine statică, ea, ca să compenseze că nu e un live (nu e viață), îți permite să ai pe fiecare centimetru simboluri, forme. Eventual, și lucruri care adaugă ceva universului pe care îl faci. Eu, când îmi construiesc schema unei lucrări concep un spațiu mai mare ca imaginea finală, lucrarea e doar un cadru din el, și în stânga, și în dreapta lumea aia continuă. Vrei să faci lumi care au coerență, și conțin substanța unei idei. Le zic „idei”, dar ele nu sunt ilustrații pentru ceva citat pe care l-am găsit eu undeva, dar citatul e mecanismul care m-a făcut să le fac. După aceea, treaba lor ce ajung să devină și ideile, și imaginile. Foarte des e o idee care vine de undeva, obscură, și care mi se pare că e mișto s-o trăiască și alții. Și cumva se înmagazinează în lucrare. Devine foarte pe feeling, în ciuda faptului că eu încerc să rămân foarte cerebral.

Tu pui lucrarea pe perete și, odată ce e acolo, nu trebuie să însemne ceva fix.

Odată ce ai terminat cu ele, tu oricum te saturi de ele în atelier. Adică, tu ești cumva sătul și ai nevoie să fii sătul de asta pentru a te putea entuziasma de următoarea. Și atunci trebuie să ai această despărțire simbolică, o scoți din atelier, zici, Doamne, bine că s-a terminat. După aceea te atașezi din nou de ele când le pui din nou într-un spațiu – prima dată, într-un spațiu atât de gol cum e galeria. Galeria e un soi de vid anume, unde ele plutesc. E construită intenționat ca un vid de alb și un vid de materialități, să te oblige să stai cu imaginea, fiindcă imaginea e un lucru foarte sensibil, nu poate să trăiască în foarte multe contexte. La galerie e așa – hai să creăm un vid atât de mare încât omul poate să stea liniștit și să contemple imaginea.

Te-ai plictisit de teme? Ai avut momente în care ai zis că nu mai vrei să faci lucrări pe tema asta niciodată?

N-aș mai face laboratoare științifice. Nu pentru că nu mai am. Aveam zeci de schițe. Dar… gata! Ai populat o lume, ai făcut niște variații în ea, dar la un moment dat tu te naturalizezi acolo. Și ce e amuzant, dar și frustrant, e că atunci când devii bun la ceva, începi să-ți zici, ok, acum le pot face pe astea cu ochii închiși. Dueluri – am avut o perioadă întreagă cu dueluri. Dar câte iterații să faci? Câte variații? Ai nevoie de provocări, de schimbat stilul și subiectul, pentru că dacă doar stai în atelier și lucrezi cred că poți să construiești o viață în care absolut nimic nu se schimbă. Și e reconfortant, dar e o rezervă falsă. Poți să ajungi să nu te mai atingă nimic. Te duci la atelier, lucrezi, îți pui același lucru pe fundal, refaci – cred că bucle perfecte poți să refaci la infinit. Ai nevoie ca lumea la care participi să se schimbe. Și poate ia doi-trei ani să schimbi ceva. De exemplu, am zis la un moment dat, ce funny, eu acum nu mai am în fundaluri doar industrie sau laboratoare, acum am natură, dar dacă mă uit la primele, cred că am șase-șapte ani pentru ca acea natură să nu fie de fapt un perete dintr-un laborator, care era ca un fel de print… adică, era tot un laborator, dar cu plante și geometrizat. Și încet-încet a câștigat un spațiu natura, o adâncime. Și acum încerc, toată natura asta, chiar dacă e, chiar dacă nu e, s-o aplatizez și să fie mai degrabă ca o hartă pe perete, în spatele activității sau a subiectului, sau eventual subiectul e și el în hartă. Să zicem că o cheie a acestei expoziții recente e că sunt în ea aproape hărți ale unor idei.

Poți să spui două cuvinte despre compoziție? Eu le văd ca pe niște lucrări hiper-realiste, dar au niște compoziții care sunt foarte dramatice, care mă duc cu gândul la secolul XIX, cu aceste posturi ieșite din comun.

Din cauză că vreau ca imaginile să aibă impact, foarte rar folosesc diagonale ca să anim spațiul, în mare parte lucrurile se așază, ca o piramidă. Ca să fie niște forme foarte stabile, pentru că imaginile sau ideile din imagini mi se par importante, și atunci ceva important trebuie să fie ca un templu, ca un munte. M-am plimbat pe la muzeu și m-am uitat la peisaje de Grigorescu și mi-am zis, uite, cum își taie compozițiile stabile cu o diagonală finuță. Linia muntelui, ceva care pleacă pe deal, ceva aproape inobservabil, dar totuși îi dă o diagonală. Și m-am apucat să fac asta cu personajele. Dar tot în contextul în care ele trebuie să fie heavy și stabile. În tablourile care sunt hărți și care au un subiect central, trebuie să fie și mai apropiate de privirea occidentală, adică trebuie să aibă și simetrie. Să fie excesive. Să fie ele acele vanitas de care vorbeam, out of time.

Drepturile de autor asupra tuturor textelor de pe acest site aparţin redacţiei.
Orice reproducere neautorizată este interzisă.