Interviu cu Andrei Kurkov

Andrei Kurkov (n. 23 aprilie 1961 în Leningrad, URSS) este un scriitor ucrainean (de limbă rusă), autor a peste 19 volume incluzînd romane, cărți pentru copii, jurnal, peste 20 de scenarii. Este tradus și publicat în peste 65 de țări, multe dintre titlurile sale intrînd în topurile de vînzări. A cîștigat numeroase premii. Din 2018 este președintele PEN Ucraina. Este considerat pesemne cel mai important scriitor ucrainean de după al doilea război mondial. Locuiește în Kiev.

Ucrainenii au demonstrat tututor că sunt eroi adevărați, de la mic la mare. Vor putea militarii ucraineni și ucrainenii de rând să-și apere pozițiile până la capăt?

Ucrainenii, de peste o lună, își apără pământul și sunt gata să reziste până la capăt. Trebuie să rămânem realiști să înțelegem că armata rusă este de multe ori mai mare și că Rusia este gata să umple Ucraina de cadavrele soldaților săi. Dar cred că sudul Ucrainei va fi eliberat de ocupanții ruși. Cea mai grea va fi lupta pentru recuperarea Donbasului. Nu pot prevedea rezultatul ei, dar sunt convins că pe Rusia o va costa scump acest război. și din punct de vedere material și moral.

– Cum vedeți de-acum locul Ucrainei în lume?

Cred că acum Ucraina a demonstrat întregii lumi că este un stat european și că e demnă să fie membră a Uniunii Europene. Ucraina nu poate avea un alt viitor. Alegerea este foarte concretă – sau înapoi în robia Uniunii Sovietice, sau înainte, împreună cu Uniunea Europeană.

Cum îi pot ajuta oamenii simpli pe ucraineni? Pozițiile naționale oficiale le știm deja.

Oamenii simpli pot ajuta cu curiozitatea lor – pot citi mai mult despre istoria Ucrainei, pot citi mai multe cărți ale unor autori ucraineni. Despre Rusia știe toată lumea, Rusia a băgat milioane de dolari în imaginea sa culturală, în sprijinirea traducerilor cărților ei în toate limbile lumii, în turnee ale muzicienilor și teatrelor ruse. Ucraina aproape că nu este cunoscută în lume. Nu a avut bani pentru autoreclamă sau nu au fost politicieni care să fi considerat important acest lucru.

– Știu că fiii dumneavoastră sunt pe front. Ne gândim cu cele mai bune sentimente la toți luptătorii. Să se întoarcă acasă sănătoși!

Fiii mei nu sunt pe front. Dar sunt în Ucraina și-i ajută pe refugiați. Sunt cetățeni englezi, ca și soția mea. Îi transportă pe refugiați în Ungaria și Slovacia; fiul meu cel mare face cursuri gratuite de engleză pentru refugiații care au rămas în Ucraina.

Ce credeți, cum va schimba războiul relațiile personale ale oamenilor față de Rusia și ruși?

Acum oamenii sunt plini de ură față de Rusia și tot ce este rusesc. Cred că asta va rămâne pentru mult timp, pentru două generații. Când aveam 11 ani a trebuit să aleg la școală o limbă străină pentru a o studia. Atunci am declarat că niciodată în viața mea nu voi învăța germana. Nemții l-au omorât pe bunicul meu. Era în anul 1972, trecuseră 27 de ani de la încheierea războiului!

În ce fel interviurile, articolele dumneavoastră (și ale altor oameni de cultură ucraineni) influețează opinia europenilor/ cețățenilor străini despre situația din Ucraina? Rusia continuă să difuzeze știri false și minciuni despre Ucraina, continuă să vorbească despre fasciștii și antisemiții ucraineni. Eu și colegii mei vorbim în interviurile și articolele noastre despre ce se întâmplă și s-a întâmplat cu adevărat în Ucraina. Acum asta este funcția principală a scriitorilor ucraineni.

Drepturile de autor asupra tuturor textelor de pe acest site aparţin redacţiei.
Orice reproducere neautorizată este interzisă.